tisdag, januari 09, 2007

Är det okej att tycka hela det här papperssamlandet är rätt jobbigt faktiskt? Någon skrev att deeeet är iiiiinga problem, man bara tar en dag och ringer runt och sen är det klart, typ. Hm. Men om man jobbar heltid, kontorstider då, och har väldigt begränsad möjlighet att ringa privatsamtal från jobbet? Då är det rätt slitigt och drygt faktiskt. Inte för att jag vill skrämma upp någon men så här har vårt papperssamlande sett ut i korta drag:

Vigselbevis: Övertalning av pastorsexpeditionsdam som ansåg sig veta mer om adoption än vår organisation. Flera samtal innan hon är övertygad och skickar skiten.

Utdrag ur polisregistret: Papperstrassel i kopieringsmaskinen (igen, när ska de byta ut den?!) när jag kopierar passen en kväll efter att kollegorna gått (de såg väldigt förvirrade ut när jag sa jag skulle stanna kvar efter och ”göra klart lite, brukar befinna mig utanför jobbet en sekund över fem ungefär). Faxar papperna och väntar. Efter rätt många dagar ringer jag och frågar var utdragen har tagit vägen. Visar sig att vi har blivit bortglömda trots fax och betalning. Får faxa en gång till (av okänd anledning) och vänta ytterligare nio dagar innan de dimper ner i lådan.

Utdrag ur dopbok: Intensivt surfande på nätet för att ta reda på vad en dopbok är. Får sedan svaret här i bloggen, tack alla!
Fem samtal för att lokalisera A:s utdrag (han har flyttat mycket och visste inte riktigt var han var född eller vilket stift/församling det var), ett för mitt. Papperna kommer efter ett par dagar men räkningen för mitt saknas (har blivit skickat till fel adress?!?!). Två samtal innan ny räkning skickas (jag är både ärlig och rädd för kronofogden).

Arbetsgivarintyg: Mycket svammel och vita lögner om varför vi behöver dessa. Trots tydliga muntliga instruktioner blir det fel, A:s får skrivas om tre gånger (deras lönetant har knappt ledsyn så jag tror det var anledningen), mitt två gånger. Sura miner från lönekontoren som inte alls förstår hur bråttom det är.

Läkarintyg: samma som för hemutredningen fast på annan blankett. Självklart måste den göras om för annars hinner det bli för gammalt. Märkligt.
Vi har fortfarande varken aids eller fågelinfluensa men snälla doktorn tabbar sig, minns plötsligt A:s jorgubbsallergi och skriver in att han är allergisk (men inte mot vad) varpå organisationen säger att vi måste ha ett specialistintyg.
Ringer tillbaka till snälla doktorn som inte har någon ny tid för A på flera veckor.
I desperation inviger vi en läkare på A:s jobbs företagshälsa i vårt problem och hon gör då, på organisationens inrådan (de tycker inte heller att just jordgubbsallergi är något man nödvändigtvis måste ta upp), ett nytt intyg och A är därmed friskförklarad. Jag oroar mig dock för vad kineserna ska säga om att vi har olika läkare, speciellt då när mitt intyg är gjort av en manlig och A:s av en kvinnlig men, men, inget att göra något åt nu.

Ekonomisk redovisning: Ger oss gråa hår. Totalt. Ringer organisationen tre gånger (skäms åtminstone tredje gången) för att fråga olika saker.

Något mer jag har glömt att ta upp?! Ja, passfotona. Vi hittade vars ett i en bra-att-ha-låda och C scannade och skrev ut på sin fotoskrivare. Sköööönt att slippa automaten!
Det enda jag tycker är riktigt enkelt är att skriva det personliga brevet. Tio minuter och både vi och organisationen är helnöjda.

Phu!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Du skriver så kul!
En tanke bara ang. manlig/kvinnlig läkare. Tror du Kineserna kan avgöra det utifrån läkarnas namn? Jag skulle inte kunna avgöra vad som var ett kinesiskt mans resp kvinnonamn...

Mamma Wannbe sa...

Åååååååååh, du är så smart! Tack! Ett bekymmer mindre.

Anonym sa...

Känner igen kopieringsproblemen;
Jag stannade kvar en sen kväll på jobbet för att kopiera lite, för mig själv- trodde jag.
Sagt och gjort satte jag igång med det hela men naturligtvis blev det precis nåt fel på maskinen. Efter lite meckande kom den dock igång igen och jag fick mina kopior. Kollade av ordentligt att inget låg kvar och skräpade som kunde hittas nästa dag och gick tillbaka till mitt rum.
Plötsligt hör jag någon ropa "Är det här ditt"? borta vid kopiatorn och inser då att min chef plötsligt kommit in på avdelningen efter att tydligen ha befunnit sig på annat våningsplan.
Med stela steg gick jag tillbaka till kopiatorn där min chef räckte mig några papper. Jäklar! Jag måste ha tryckt två gånger på knappen men den dumma kopiatorn spottade inte ur sig det förrän nu! På ena pappret stod det med stora bokstäver Kurs: "ATT VÄNTA ADOPTIVBARN" Det andra var framsidan på mitt medgivande. Inget som gått att missa alltså. Jag funderade på att säga något men bestämde mig för att jag inte hade lust att göra det. Tids nog kommer jag förstås att berätta men eftersom jag då hade minst tre års väntan kvar kändes det inte direkt aktuellt. Ibland undrar jag om inte alla redan vet och det gör väl iofs inget (fast vore jättejobbigt om det av någon anledning inte skulle bli något, nu med alla singelköer)men nog är det typiskt att man ska klanta sig när man vill hålla saker lite hemlig!

Catrin sa...

Jag tyckte också att det var skitjobbigt att samla papper - det var så väldigt viktigt att det inte blev fel och jag var livrädd att andra inte skulle göra vad de skulle göra. (Kontrollfreak - moi?) Att det skulle dra ut på tiden var jag också jätteorolig över. Nu med papper i Kina är jag jätteorolig när gruppen efter oss fått sitt LID och inte vi vårt. Oron kommer och går i olika skepnader. Vi får väl barn någon gång:-)
Hälsningar minisork

Mamma Wannbe sa...

Men...har ni inte fått LID?!?! Varför inte? I Kina går de ju i tur och ordning?!? Hjälp, ska man behöva oroa sig för sådant också?!!

Hoppas verkligen det dyker upp snart.

Applecore sa...

Oj! Jag hade nog tur med mitt papperssamlande inser jag. Som den fullblodsbyråkrat jag är född till tyckte jag t o m att det var lite roligt (+ att det var det enda under adoptionsprocessen som jag kunde påverka :-) Det där med fel intyg från arbetsgivare känner jag igen - vi fick göra om det flera ggr. När vi sen var hos NP så kom jag tillbaka med fel namn på maken på förstasidan som NP skriver (tips om ni sköter sådant själva - kolla noga). Lycka till!